Socio-cultureel FSMB


Daguitstappen
Kortbezoeken
Wandelingen
Vormingen
Lessenreeksen
Sportlessen
Reizen
Diverse
Vrijwilligers gezocht!
Praktische informatie activiteiten
Praktische informatie reizen
Kortbezoeken


 


 
Horta & Wolfers herleven in het Jubbelparkmuseum 

 

 • vrijdag 7 december 2018 om 14 uur

 • jubelparkmuseum, Jubelpark 10, Brussel

 • 10 euro (inkom expo gegidst bezoek)

105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, wordt de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling getoond. Op maar liefst 350 vierkante meter wordt het interieur voor zilver-en juwelierszaak Wolfers, het meest luxueuze dat Horta ooit ontwierp, in ere herstelt. Al het meubilair, gemaakt van Cubaanse mahonie, werd gereinigd en gerestaureerd. De fluweelbekleding van de binnenzijde van de toonkasten werd opnieuw geweven. Het patina van het bronsbeslag werd opgefrist. Ook de oorspronkelijke toegangsdeuren werden geïntegreerd. Kom binnen en betreed, net zoals vroeger het uitgelezen clienteel, de juwelierszaak Wolfers Frères.

   

Expo: Beyond Klimt


VOLZET

 
 • vrijdag 14 december 2018 om 14 uur

 • Bozar, Brussel

 • 13 euro (gegidst bezoek)

Het einde van WO I en het Oostenrijks-Hongaarse rijk betekende ook de revival van omvangrijke ontwikkelingen in de kunst. Politieke en economische verschuivingen brachten artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven op gang. Kunstenaars stampten nieuwe netwerken uit de grond, ontmoetten elkaar in kunstcentra en communiceerden via tijdschriften over politieke grenzen heen. Ze plaatsten hun artistieke identiteit boven hun nationaliteit. In deze tentoonstelling bekijken we de Centraal-Europese gebieden in volle verandering door de blik van onder andere Gustav Klimt, Josef Capek, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars.

 

  

Ga mee naar het begin van M

 

vrijdag 11 januari 2019 om 14 uur

 • M-Museum, Leopold Vanderkelenstraat, Leuven

 • 8 euro (toegang en gegidst bezoek)

Honderd jaar geleden schonk Victor Vanderkelen, zoon van oud-burgemeester Leopold Vanderkelen en zijn vrouw Maria Mertens, de oorspronkelijke woning op de museumsite aan de Stad Leuven, met de bedoeling om er een museum in te richten. Maar de wortels van M zitten dieper dan 1917. "Eind 18de eeuw stond in het stadhuis van Leuven al een rariteitenkabinet", vertelt Diensthoofd Collecties Marjan Debaene. "Hoe dat er precies uitzag, weten we niet. Maar de objecten die erin zaten, hebben we bijna allemaal." Om ons een blik op de museumgeschiedenis te gunnen, creëerde M opnieuw een rariteitenkabinet, met de stukken van toen. Het is dé oercollectie van M. We treffen er niet alleen de kruiwagen aan die gebruikt is voor de eerste spadesteek van de vaart of de kop van een 16de-eeuwse reuzin maar evengoed een architecturaal unicum zoals het perkamenten torenontwerp van de Sint-Pieterskerk.

  

Oude Indiase religie in Wilrijk - de Jain tempel


VOLZET
 

Oude Indiase religie in Wilrijk – de Jain tempel

 • vrijdag 25 januari 2019 om 14 uur

 • Jaintempel, Laarstraat 34, Wilrijk

 • 7 euro (toegang Atomium en gegidst bezoek)

Je zou het misschien niet meteen vermoeden, maar in Wilrijk prijkt de grootste Jaintempel ter wereld, buiten India. Volledig opgetrokken in kostbaar wit marmer, is deze tempel van 1000 m² een prachtige monumentale parel. Er werd jaren hard aan gewerkt door meer dan duizend Indische vakmannen en de afbeeldingen van de vele Jain-profeten werden authentiek vanuit India naar Antwerpen ingevlogen. De tempel zet voor ons zijn deuren open en laat ons toe een inkijk te nemen in zowel zijn geschiedenis, filosofie als overtuiging.


 

 

Vrije Tijd en Gezondheid vzwS'Academie vzwS'Plus Brabant vzwNews et événements